Az emberi test

Ez a honlap az emberi testről szól.Jó böngészést!:)


EmésztésA táplálkozás nagymértékben befolyásolja életfolyamatainkat. Szentgyörgyi Albert - a híres biokémikus - fogalmazta ezt meg nagyon találóan: "A levegõ tisztasága, nedvességtartalma és hõmérséklete, az izgalom, a fizikai munka mennyisége stb. mind igen fontosak, de a környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvetõbb tényezõ az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül."


A TÉMA JELENTõSÉGE
A táplálkozás nagymértékben befolyásolja életfolyamatainkat. Szentgyörgyi Albert - a híres biokémikus - fogalmazta ezt meg nagyon találóan: "A levegõ tisztasága, nedvességtartalma és hõmérséklete, az izgalom, a fizikai munka mennyisége stb. mind igen fontosak, de a környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvetõbb tényezõ az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül." Ezért szükséges megismerni, hogy az étkezés után mi történik a megevett táplálék komponenseivel, és ezek milyen további élettani folyamatokban vesznek részt. 

Tápcsatorna
A tápcsatorna egy 8 méter hosszúságú "csõnek" fogható fel, melynek egyes szakaszai más-más feladatot látnak el. Ezek a szakaszok: szájüreg, garat, nyelõcsõ, gyomor, a vékony- és vastagbelek és a végbél. A táplálék ezeken keresztülhaladva számos kémiai anyaggal keveredik és lebontódik molekuláris egységekre, melyek felszívódnak a vér- és nyirokrendszerbe. Az egész folyamatot a központi és vegetatív idegrendszer hangolja össze.

Szájüreg
A tápcsatorna a szájüreggel kezdõdik, ahol a táplálék mechanikai aprítása és emésztésre való elõkészítése történik meg. Hiányos rágás esetén a lenyelt falatot a gyomornak kell feldolgozni, mely nagy energiát követel. Az itt elkövetett mulasztás lehet az oka sok krónikus gyomorbántalomnak is. A nyál segíti az élelem lejutását a nyelõcsövön keresztül, emellett a keményítõbontást is elkezdi a ptialin enzim segítségével.

Gyomor
A táplálék kis adagokban jut le a gyomorba, ahol a szénhidrátbontás leáll, és megkezdõdik a fehérjeemésztés. A gyomor izmos falú, horog alakú, 1-1,5 liter befogadóképességû üreges szerv. A megrágott élelem tárolása, összekeverése, fertõtlenítése és emésztése a feladata. Nagymennyiségû étel elfogyasztása esetén - fõleg ha ez savhiánnyal is párosul - erjedési folyamat indulhat meg a gyomorban, mely a szervezet egészére kihatással van. Az agy és a gyomor szoros idegi kapcsolatban van, így a nagyobb tömegû élelem mozgatásához, emésztéséhez szükséges energiát elsõsorban az agytól vonja el. Ezért is érzünk sokszor levertséget, fáradtságot egy kiadós ebéd után, hozzátéve, hogy az étkezést követõ órákban jelentkezõ fejfájás, rossz közérzet az esetleges erjedési folyamatok következménye is lehet. Egészségünk fõképpen attól függ, mennyire ismerjük a gyomor mûködését, és milyen mértékben tartjuk azt tiszteletben. A gyakran túlterhelt, meggyengült gyomor csökkenti fizikai és szellemi erõnlétünket.
A fehérjebontó enzimrendszer - a pepszin - a sósav savanyú közegében lebontja a hosszú fehérjeláncokat kisebb egységekre, polipeptidekre. A fûszerek, ízesítõk, a tea, a kávé, a szeszesitalok és a szénsav hatást gyakorolnak a gyomornyálkahártyára, és serkentik a gyomornedv-elválasztást. Fogyasztásuk hosszabb távon gyomorégést és fekélyt okozhat. A különféle összetételû táplálékok különbözõ ideig tartózkodnak a gyomorban. Különösen a zsíros-olajos ételek nyújtják meg a gyomor ürülési idejét, ilyenkor mondjuk, hogy "megfeküdte a gyomrunkat". A halhús 2 órát, a tej és tojás 3 órát, a húsfélék (zsírtartalomtól függõen) 5-7 órát töltenek a gyomorban.

Vékonybél
A gyomortartalom egy zárógyûrûn keresztül jut a vékonybélbe, ahol a hasnyálmirigy enzimjeivel kerül kapcsolatba. A termelõdõ hidrogénkarbonát semlegesíti a savas kémhatást, és folytatódik a lebontás. A fehérjerészek aminosavakra, a szénhidrátok cukormolekulákra bomlanak. A máj által termelt epe aktiválja a hasnyálmirigy enzimjeit - (ellenkezõ esetben a hasnyálmirigy megemésztené önmagát) -, oldatba viszi (emulgeálja) a zsiradékokat, és lehetõvé teszi a zsírlebontást. A vékonybél alsó szakaszában történik meg a lebontott molekulák felszívása a bélbolyhokon keresztül.
Vastagbél
Az emésztetlen részek (pl: cellulóz) továbbhaladnak a vastagbélbe, ahol a víz szívódik vissza. Ez egy kb. 5 cm átmérõjû csõ, melyben igen sok erjesztõ bélbaktérium él. Ezek alkotják az ún. bélflórát, és fontos kémiai anyagok (pl:B1, B12, K-vitamin) elõállítását és felszívódását segítik elõ. A szénhidrátok erjedése során savanyú, szagtalan termékek (tejsav, ecetsav, szénsav, H2-gáz, stb.) keletkeznek. A fehérjék ugyanakkor rothadásnak indulnak, és erõs szagú, mérgezõ hatású lúgos terméket (ammónia, szén-hidrogén) képeznek. A felszabaduló gázok a levegõ nitrogénjével együtt alkotják a bélgázokat. A mérgezõ anyagok egy része eltávozik, más részük felszívódik és méregtelenítés után a vese kiválasztja. A rothadási termékek a bél mozgásait gátolják, az erjedési termékek pedig segítik. A nagy fehérje és kis rosttartalmú étrend mellett nagymennyiségû méreganyag képzõdik, mely károsítja a vastagbél belsõ falát. Az ilyenkor gyakran elõálló székrekedés miatt különösen nagy mennyiségben szívódnak fel a káros anyagok, így a máj és vese is károsodhat. A salakanyagok a végbélen keresztül távoznak el.

Anyagcsere
A felszívódott aminosavak a vér útján jutnak el a szervezet minden pontjára, ahol energiatermelõ és felépítõ folyamatban vesznek részt. Az enzimek és a szövetek ebbõl épülnek fel.
A szénhidrátok glükóz formájában kerülnek a vérbe. A hasnyálmirigy által termelt inzulin segíti a glükóz bejutását a sejtekbe. Túl sok finomított cukor fogyasztásakor a hasnyálmirigy "elfárad", ilyenkor alakul ki a csökkent glükóztolerancia, késõbb a cukorbetegség. A felesleges cukor zsírszövetté alakul és lerakódik. A glükóz fontos energiatermelõ folyamatok kiindulási vegyülete. Izommunka során az izomban tejsav képzõdik belõle ("izomláz"), mely a májban visszaalakul glükogénné.
A zsírok változatlan formában jutnak át a bélfalon és összetett lebontási folyamatokon keresztül közvetlenül kapcsolódnak be az energiatermelésbe. A zsírok-olajok igen nagy energiatartalmúak, emiatt mértékletes fogyasztásuk javasolt. (Az állati zsiradékokban lévõ koleszterin is bekerül a véráramba, majd hosszabb távon lerakódik az érfalakon.)


Egészséges életmód:(táblázat)


Élelmiszer
(100 g egységgel)
Energia
(kJ / kcal)
Fehérje
(g)
Szénhidrát (g) Zsír
(g)
Rost
(g)
.
Aszalt gyümölcsök kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Aszalt áfonya 1365 / 325 0 83 0 7,5
Aszalt alma 1035 / 247 1,4 55 1,6 11,2
Aszalt ananász 720 / 172 1,4 38,3 0,5 4,3
Aszalt cseresznye 740 / 177 2,6 39 0,9 5,5
Aszalt eper 479 / 114 2,9 19,6 1,4 7,1
Aszalt füge 1100 / 270 3,5 62 1,3 6,5
Aszalt gyömbér 1272 / 304 7,4 60 3,3 5,9
Aszalt mangó 1319 / 314 1,5 82 0,8 5,2
Aszalt őszibarack 988 / 236 3 53,2 0,6 12,8
Aszalt papaya 1084 / 258 4 65 1 12
Aszalt sárgabarack 1012 / 241 3,4 63 0,5 7,3
Aszalt sárgadinnye 1122 / 268 9 54 1 10,2
Aszalt szilva 1140 / 271 2,3 62 2,0 1,6
Datolya 1264 / 301 1,9 73 1,3 3,8
Mazsola 1159 / 276 2,4 65 6,7 2,8
.
Édességek kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Almás táska McDonald's (1 db) 1050 / 250 2 32 13 4
Babapiskóta 1634 / 389 9,7 77,7 4,4 -
Beigli - Diós beigli 1776 / 425 8 44,1 23,3 3,6
Beigli - Mákos beigli 1622 / 388 8,2 43,9 18,1 8,3
Citromtorta 1600 / 382 4,2 42,3 21,7 0,7
Csokoládé - Étcsokoládé (70%) 1645 / 393 12,4 49,7 16 9
Csokoládé - Kinder tejszelet 2333 / 557 10 52,9 33,8 -
Csokoládé - Milka mogyorós 2268 / 540 7,4 54,5 32,5 3,3
Csokoládé - Tejcsokoládé 2320 / 554 9,3 52,8 34,1 0,3
Csokoládétorta 1541 / 367 4,1 54,6 16,4 2,8
Csokoládétorta (1 szelet) 987 / 235 2,6 35 10,5 1,8
Dunakavics 1931 / 461 12 54,6 21,6 3,2
Dunakavics (1 zacskó - 70g) 1352 / 323 8,4 38,2 15,1 2,24
Fagyi - Fagylalt (kb. 2 gombóc) 672 / 160 2,2 27,8 4,5 -
Fagylalt tölcséres McDonald's (1) 630 / 150 4 24 3,5 0
Fánk - Csokis fánk (1 db) 928 / 221 3,7 25,2 12 0,7
Fánk - Lekváros fánk (1 db) 928 / 221 3,8 25,4 12,2 0,6
Fekete erdő desszert (1 adag, 220g) 1504 / 361 3 61,1 11,5 0,5
Francia drazsé 1924 / 457 1,9 83,3 12,2 0,5
Francia drazsé (1 zacskó, 70g) 1347 / 320 1,33 58,3 8,5 0,35
Gesztenyemassza 850 / 200 2 44,1 1,8 -
Gesztenyepüré tejszínhabbal
(1 adag, 150g)
1579 / 377 2 28,9 21,9 1,5
Gofri (1 adag, üres) 483 / 115 2,7 18,07 3,53 0,9
Gofri (1 adag, gyümölcsös, tejszínhabos, jól megrakva) 1512 / 360 8 47 15 2
Gumicukor - Haribo gumimaci 1459 / 343 6,9 77,4 0,1 0,1
Keksz - Háztartási keksz 1640 / 392 9,8 78,0 6,8 0,2
Keksz - Korpovit keksz 1685 / 405 15,4 49,7 12,7 16
Kuglóf (kakaós) 1703 / 407 4,6 46,7 22,4 0,8
Linzer - Lekváros (1 db, 113g) 1974 / 470 8 64 21 2
.
Édességek (folytatás) kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Madártej (1 adag) 1448 / 273 9,2 40,7 7,4 0
Magnum jégkrém Classic (1) 1176 / 280 3 25 18 1
Magnum jégkrém Mandulás (1) 1134 / 270 4 24 18 1
Marcipán (massza) 2143 / 512 12,2 37,3 35,2 9,9
Mézes puszedli 1620 / 388 11 54 14 3,5
Mézes puszedli (csokoládés) 1668 / 398 12 50,4 16,4 5,6
Nápolyi - Kakaós nápolyi 2152 / 514 4,8 69 24 1,2
Nutella 2173 / 519 7 54 30,3 0
Puding - Csokoládé puding
(1 adag, 125 ml)
659 / 157 3 26 4,5 1,1
Puding - Vanília puding
(1 adag, 125 ml)
617 / 147 2,6 24,9 4 0
Raffaello 2596 / 620 9 39 48 3,3
Somlói galuska (1 adag, 260g) 2135 / 515 3,8 77 19,9 1
Szaloncukor 1540 / 368 0,1 91,6 0,1 -
Szaloncukor -
Vajkaramellás szaloncukor
1811 / 430 3,8 71,2 14 0
Szaloncukor - Zselés szaloncukor 1396 / 331 1,1 65,2 6,7 0
Tejkaramella 1835 / 438 2,2 81,6 11,4 -
Tiramisu 1189 / 283 4,8 24,4 18,2 0,9
Tiramisu (1 adag) 2066 / 492 8,3 42,5 31,7 1,6
Túró rudi (1 db 30g-os) 345 / 85 5,9 7,7 3,2 0
Túrógombóc (1 adag) 2335 / 556 22 75 17 0
.
Ételízesítők kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Delikát ételízesítő 440 / 110 5 16 0,9 2,5
Ecet - Almaecet 72 / 17 0,1 0,2 0 0
Ecet - Borecet 79 / 19 0,4 0,6 0 0
Fűszerpaprika 1336 / 318 12 57 17,3 27,2
Ketchup 484 / 116 1,7 25 0,1 1,6
Majonéz 3083 / 734 2,5 3,5 78,9 -
Mustár 395 / 94 5,1 4,5 6,2 -
Piros arany 298 / 71 2,1 5,8 4,4 -
0 / 0 0 0 0 0
.
Felvágottak, húskészítmények kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Disznósajt 1314 / 310 14,5 0,2 28,3 0
Kolbász - Csabai kolbász 1916 / 458 19,8 0,3 41,9 0
Kolbász - Lecsókolbász 1142 / 273 16,3 0,3 22,9 0
Libamájpástétom 1940 / 462 11,4 4,7 43,8 0
Párizsi 960 / 230 14,9 0 19,0 0
Sertésmájkrém 928 / 221 13,3 2 17 0
Sonka - Csirkemell sonka 557 / 133 15,1 2,4 7 0
Sonka - Füstölt sonka 512 / 122 18 7,3 2,4 0
Sonka - Gépsonka 637 / 156 22,6 0,4 7,1 0
Sonka - Pulyka sonka 529 / 126 17,5 2 4,8 0,2
Sonka - Pulykamell sonka 496 / 118 19,6 1,5 3,8 0
Téliszalámi 2159 / 516 25,1 0,3 46,1 0
Turista felvágott 1000 / 403 28 0 31 0
Vagdalthús 872 / 210 12 7 14,8 0
Virsli 967 / 231 12,5 0,2 20,0 0
Virsli - Baromfivirsli 795 / 190 18,8 - 13,0 0
Zala felvágott 1016 / 242 15,6 0,6 19,9 0
.
Gabonák - Lisztek kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Árpagyöngy 1460 / 349 9 75 1,4 1,5
Búza (búzamag) 1390 / 331 14,4 64,4 1,8 1,7
Búza - Búzakorpa 700 / 170 15 15 55 50
Búza - Búzaliszt 1540 / 368 12,3 76,3 1,3 0,2
Búza - Puffasztott búza 1485 / 351 9 70 1,8 2,5
Graham liszt 1490 / 351 11,7 69,4 - -
Köles 1520 / 362 11 70,6 3,9 1
Hajdina 1440 / 343 13,3 71,5 3,4
Quinoa 1571 / 374 13,1 68,9 5,8 5,9
Rizs 1443 / 345 8,0 77,5 0,3 0,5
Rizs - Barna rizs 1520 / 362 7,5 76,2 2,7 3,4
Rizs - Puffasztott rizs 1490 / 356 9,0 80,0 - -
Rizs - Rizsliszt 1484 / 350 6 79 1 -
Rozsliszt 1439 / 344 10,0 73,6 1,1 1,0
Tönkölybúza 1350 / 323 14,0 59,0 3,0 8,0
Zab 1634 / 389 17 66,3 6,9 10,8
Zabkorpa 139 / 33 2,4 9 1 2,1
Zabliszt 1697 / 404 14,7 65,7 9,1 6,5
Zabpehely 1579 / 376 14,4 64,3 6,8 1,0
Zsemlemorzsa 1499 / 358 10,1 73,5 2,1 5,5
.
Gabonapehlyhek - Müzlik kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Gabonapehely - Fitness 1578 / 372 8,4 78,4 1,4 5,9
Gabonapehely (teljes kiőrlésű) 1536 / 362 6,6 81,8 0,9 -
Müzli (gyümölcsös) 1440 / 341 9,4 62,7 3,6 -
Müzliszelet (csokis) 1719 / 409 7,3 60,3 15,4 -
.
Gombák kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Csiperke 163 / 39 5,9 3,3 0,2 0,8
Laskagomba 175 / 42 1,9 6,0 0,7 2,8
Vargánya 168 / 40 5,7 3,8 0,2 1,0
.
Gyümölcsök kJ / kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Áfonya 239 / 57 0,7 14,5 0,3 2,4
Alma 126 / 30 0,4 7,0 0,4 1,3
Alma - Birsalma 162 / 39 0,4 7,3 0,5 5,9
Alma - Zöldalma (1 db) 336 / 80 0 22 0 5
Ananász 213 / 51 0,4 12,0 0,7 0,4
Banán 374 / 89 1,09 24,2 0,33 2,6
Banán (1 db közepes) 462 / 110 1,29 30 0,39 3,1
Citrom 105 / 25 0,4 2,3 5,8 2,2
Cseresznye 255 / 61 0,8 14,0 0,7 0,4
Datolyaszilva 294 / 70 0,6 18,6 0,2 3,6
Egres 159 / 38 0,6 8,0 1,4 2,7
Eper 142 / 34 0,9 7,2 0,6 0,8
Füge 311 / 74 0,8 19,2 0,3 2,9
Görögdinnye 122 / 29 0,5 6,5 0,2 0,8
Grapefruit 146 / 35 0,5 7,2 1,6 0,4
Kajszibarack 192 / 46 0,9 10,2 0,6 0,8
Kiwi 231 / 55 1,0 11,3 0,6 0,8
Kókusz 1487 / 354 3,3 15,2 33,5 9
Körte 209 / 50 0,4 12,0 0,4 2,6
Mandarin 184 / 44 0,7 9,8 0,8 0,5
Mangó 273 / 65 0,5 17 0,3 1,8
Málna 117 / 28 1,2 5,4 0,8 5,6
Meggy 213 / 51 0,8 11,0 1,4 0,3
Narancs 167 / 40 0,6 8,5 1,5 0,5
Nektarin 202 / 48 0,4 11,4 0,5 1,2
Őszbarack 167 / 40 0,7 9,0 0,3 1,0
Papaya 164 / 39 0,6 9,8 0,1 1,8
Papaya (1 db közepes) 500 / 119 1,9 29,8 0,4 5,5
Ribizli 138 / 33 0,6 7,0 1,2 4,3
Ringló 247 / 59 0,8 13,5 0,8 0,6
Sárgadinnye 143 / 34 0,8 8,2 0,2 0,9
Szeder 134 / 32 0,8 6,0 1,8 4,0
Szilva 238 / 57 0,7 13,1 0,5 0,5
Szőlő 318 / 76 0,6 18,1 0,5 1,3




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 2
Heti: 12
Havi: 5
Össz.: 9 860

Látogatottság növelés
Oldal: Emésztés
Az emberi test - © 2008 - 2024 - htmlhtml.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »